MENÜ
Feyza ŞİMŞEK
Feyza ŞİMŞEK
haber@hatayyildizgazetesi.com
Yazı 355 defa okundu.

SEHVEN

Sehven ya da Kasten…

Ülkede son günlerin en çok konuşulan konularının başında gelen ekonomik sıkıntılar vatandaşın ve muhalefet partilerinin gündemini meşgul eden en önemli konu…
Geçtiğimiz gün vatandaşı ekonomik yönden rahatlatmak adına KDV oranında yapılan indirim, her ne kadar market raflarına yansımayan bir indirim olarak tarihe geçse de Hükümet Gıda KDV düzenlemesinde etin KDV'sinin yüzde 18'e çıkarıldığını duyurdu. Karar daha sonra 'sehven' diye düzeltildi. Kararnamede et ve et ürünleri KDV’sinin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi gerekirken kararnameyi yazan arkadaşlar yüzde 18’e çıkartmışlar.
Tabi kararnameyi gören vatandaştan tepki gelince ‘Ya pardon, sehven olmuş’ dediler. Yeni bir kararname ile işi düzeltmişler.
Sehven’in sözlük anlamı şu: Dalgınlık veya unutkanlık sonucu oluşan, yanlışlıkla.
Koskoca ülke sehven mi yönetiliyor?
Ülke bu, ekonomi bu, sehven olur mu?
SEHVEN olur, zira tüm sektörler sehven yaşamaya devam etme gayreti içerisinde.
Yanlışlıkla değil, Sehven…
Bu gibi ortamlarda, Türkçecilik yapıp, bunun yerine "yanlışlıkla" kelimesi kullanılırsa hiç hoş karşılanmaz. Sanki "yanlışlıkla" dendiği zaman ortada büyük bir suçlama vardır da, "sehven" dendiğinde elde olmayan bir aksaklık olmuşcasına yumuşatılır durum.
Sehven yumuşadık mı?
Yumuşuyamıyoruz, enerji zamları, gıda ürünlerine zamlar, akaryakıt zamları, kısacası hayatın her alanında önümüze çıkan dağ misali zamlar…
Sehven değil tabi bu zamlar…
Sehven’in sözlük anlamı şu: Dalgınlık veya unutkanlık sonucu oluşan yanlışlıkla.
Yanlışlıkla demek cesaret ister çünkü. Hata yaptığını kabul edeceksin, üstleneceksin, özneye bağlayacaksın hatayı, oysa sehven dediğinizde bir nevi faili meçhul yaratmış olursunuz. Kimsenin üstüne alınmadığı zavallı ezik bir hata oluverir birden bildiğiniz yanlışlık.
Esasen yapılan çay kaşığı ile verip, kepçe ile almak.
Sehven olsa ne olur? Kasten, Bilerek olsa ne olur?
SEHVEN olur, zira tüm alt gelirli vatandaşlar sehven yaşamaya devam etme gayreti içerisinde.
Sehven ya da Kasten…
Yaşıyoruz işte…