MENÜ
Mehmet SERTEL
Mehmet SERTEL
m.sertel@hatayyildizgazetesi.com
Yazı 288 defa okundu.

KALLEŞ Mİ? KARDEŞ Mİ?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 15 Temmuz’un faili olarak gösterdiği Birleşik Arap Emirlikleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kardeş ülke” dedi.

Daha önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun birçok röportajında 15 Temmuz darbe girişiminin faili olarak gösterdiği ve uzun zamandır ilişkilerin gergin olduğu Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkiler son dönemde hız kazandı.

Peş peşe ziyaretlerin sonuncusu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyetin BAE’ye gitmesiyle devam etti.

Ziyarette çok sayıda anlaşmaya imza atıldığı belirtilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretin ardından paylaştığı mesajda şu ifadelere yer verdi: “Kardeş Birleşik Arap Emirlikleri’ne gerçekleştirdiğimiz ziyaretimizi hamdolsun, bugün başarıyla tamamladık. Yaptığımız görüşmelerde ilişkilerin geliştirilmesi ve yatırımların arttırılması konusunda güçlü bir müşterek irade ortaya koyduk, toplamda 13 anlaşmaya imza attık.” 

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarının ardından TRT Haber’de gazetecilerin karşısına geçen Soylu, BAE’yi 15 Temmuz’un faili olarak belirlemiş sert ifadelerle yüklenmişti.

Soylu şu ifadeleri kullanmıştı: “BAE, ABD ile birlikte 15 Temmuz darbesinin failidir. Bugün Cumhurbaşkanımızı anti-semitizm ile suçlayanlar, 15 Temmuz’u yapanları ABD’de saklıyorlar, ortakları da Birleşik Arap Emirlikleri’nde. Bu söylemler için bir sipariş verilmiş, anlaşılmıyor mu? Yalan ve iftira ile Türkiye iktidarını yıpratmak istiyorlar.”

YANDAŞ MEDYA NE DEDİ?

Yandaş medya da ciddi bir dönüş yaptı. Yeni Şafak Gazetesinin Şerefsiz diyerek manşetten gördüğü BAE, bugün dost ülke konumuna çıkarıldı.

TÜRKİYE - BAE YAKINLAŞMASINA ULUSLARARASI BASIN NE DEDİ?

ABD merkezli CNN, Orta Doğu’da jeopolitik dengelerde yaşanan hızlı değişime dikkat çektiği analizde, en dikkat çekici yakınlaşmanın Türkiye ile BAE arasında olduğunu yazdı. Analizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomik kriz nedeniyle koltuğunu kaybetmek istemediği, Körfez Arap ülkelerinden gelebilecek milyarlara güvendiği ve artık zengin Körfez ülkeleriyle küs kalamayacağı vurgulandı.

Orta Doğu'da yaşanan hızlı değişimin bölgeyi yakından takip edenleri bile şaşırttığı belirtilen analizde, Suudi Arabistan ve İran arasındaki görüşmeler, Katar'ın Körfez'deki komşularıyla barışması ve Türkiye'nin İsrail ile Mısır'la olan görüşmeleri bu duruma örnek olarak gösterildi.

Analizde, en dikkat çekici yakınlaşmanın Türkiye ile BAE arasında yaşandığı ifade edildi. İki ülkenin yıllardır neredeyse her bölgesel çatışmada karşı karşıya geldiği, ancak uzlaşma çabaları kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hafta 9 yıl aradan sonra ilk defa BAE'ye gittiği belirtildi ve CNN, Türkiye'ye para akışının başladığına, BAE'nin Türkiye'ye 10 milyar dolarlık yatırım sözü verdiğine de dikkat çekti.

Türk siyasetinde renkli, hazır cevap kişiliği ve coşkulu mitingleri ile iz bırakan Osman Bölükbaşı'nı rahmetle yaad etmeden geçmeyeceğim bugünkü yazımda…

Türk siyasi tarihinin en iyi kürsü hatiplerinden biri olarak kabul edilen, Türk siyasetinde renkli, hazır cevap kişiliği ve coşkulu mitingleri ile iz bırakan Osman Bölükbaşı'nın siyasetteki hazır cevap tavrı ise uzun yıllar unutulmayacak diyaloglar yaşanmasına neden olmuştur.

27 yıllık siyasi mücadelesinde coşkulu mitingleriyle dikkati çeken Osman Bölükbaşı, Düzce'de yaptığı ve 8 saat 35 dakika süren mitingi ile rekor kırarak, Türk siyasi tarihinin en uzun mitingini gerçekleştirdi.

Bu mitingde Demokrat Parti iktidarına yönelik eleştirilerini yönelten Bölükbaşı, "İktidar konuşmayı yasakladı, bakışmayı da yasaklamadan önce birbirimizi doya doya süzelim" diyerek kendisini izlemeye gelen kalabalıkla uzun bir süre bakıştı.

"Siyasi hayatımda beni en çok üzen, ne zaman konuşmaya başlasam İsmet Paşa'nın kulaklığını çıkarıp masaya koymasıydı."

Diyen, Bölükbaşı'nın, bir uçak yolculuğu sırasında; İsmet İnönü'nün torununun "Dede, aşağıya ekmek atsam insanlar mutlu olur mu?" sorusuna verdiği nüktedan "Dedeni atsan çok daha mutlu olurlar" yanıtı, onun hazır cevaplığına örnek olarak Türk siyaset tarihinde yerini aldı.

Ve gündemimize adeta cuk diye oturan, Bir Osman Bölükbaşı sözü ile yazımı sonlandırayım.

"Dün sövdüklerini bugün övenler, dün övdüklerine bugün sövenler göstermiştir ki …….......…"

Bu meşhur Osman Bölükbaşı sözünün devamını da siz bir zahmet bakın, araştırın bulun, ama…

Her şeyi de bana yazdırmayın, her zaman dediğim gibi ben az yazayım, siz çok okuyun…

İYİ GÜNLER ‘de buluşmak dileğiyle…