MENÜ
Cengiz YILDIZ
Cengiz YILDIZ
yildiz@hatayyildizgazetesi.com
Yazı 181 defa okundu.

HATAY VE BÖLGEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM VE YENİ MİMARİ ANLAYIŞ!

Köşe yazıma başlarken, asırların en büyük felaketlerinden biri olan, merkez üssü her ne kadar Kahramanmaraş ise ’de hakikaten facianın, yıkımın üssü olarak bizzat şahsımın, ailemin ve tüm ANTAKYA’LI hemşerilerimin iliklerine kadar “Kıyameti” yaşadığı yerin ANTAKYA merkezli olduğunu belirtmek isterim. Cümlemize büyük geçmiş olsun.

Bu esnada Antakya’nın yanı sıra Kırıkhan, Hassa, İskenderun, Yayladağı, Samandağ’ı, Defne, Altınözü, Payas, Dörtyol, Reyhanlı, Arsuz, Kumlu, Belen, Erzin… Velhasıl Hatay İlimizin 15 ilçesinde yaşanılan BÜYÜK DEPREM, BÜYÜK YIKIM ..

6 ŞUBAT yaşandı ve daha nice yıllar bu maddi ve manevi acılar UNUTULMAYACAKTIR, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ.. NE GEREKİYORSA MADDİ MANEVİ KATKIMIZA, BU KIYMETLİ MEMLEKETİN BİR EVLADI OLARAK DEVAM EDECEĞİZ İNŞALLAH.

Vefat eden tüm kardeşlerimize, hemşerilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. 

NEDİR KENTSEL DÖNÜŞÜM?

Bizzat şahsımın da G. Şükrü Kanatlı Mah.  ATATÜRK CAD. de 50 yıllık binanın eskimiş, can ve mal güvenliği riski olan binanın “Kentsel dönüşüme” tabi kılmak için neler çektiğimi bir bilseniz. Neyse ki komşularımız sağ duyularını kullanarak bu konuda ikna edilmiş olup, çürümüş binayı yıktırıp yeniden yapılmasına vesile olduk. Hamd olsun 6 Şubat depreminde yıkılmadı, ama yine de ağır hasar aldı.. can kaybımız olmadı, ama mal kaybı oldu.. 

Kentsel Dönüşüm: Gerek zeminde, gerekse alt yapı anlamında güvenilir, emin, riski azaltarak, sağlıklı bir Kent yaşamını engelleyen yerlerin ıslah edilmesi ve güvenilir, yaşanabilir hale getirilmesi demektir. 

Devletimizden Allah razı olsun. Tüm imkânlarıyla başından beri sahada. Keşke Sayın Cumhurbaşkanımızın “Kentsel Dönüşüme” yönelik önerileri muhalif siyasi partilerce, belediyelerce kabul görüp, hep beraberce can ve mal kayıplarının önü kesilmiş olurdu. Ama artık önümüze bakıp devletin an itibariyle zemin etüdü sağlıklı olarak yapılıp en doğru kararı alacaklarına inanıyoruz. Dağ bantlarına dayanan ve zemin +3 kat anlayışı ile yapılacak mimari yapılaşma..  Üretim ve hizmet sektörleri, kamu kurum ve kuruluşları içinde en doğru çalışmalar, değerlendirmeler devam ediyor. 

Sahada olan Devletimiz, depremzedelerimizin yeme, içme, iaşe, barınma ihtiyaçlarını kurum ve kuruluşlarıyla karşıladığı gibi, hayırsever yardım kuruluşu STK’lar, hayırsever vatandaşların, gönüllü kardeşlerimizin maddi –manevi katkılarıyla, mücadele her yönden devam ettirilmektedir. 

İnanıyorum ki; Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde, kıymetli ekibi ve Devlet/Millet el ele, omuz omuza anlayışı ile inşallah en kısa sürede Depremden etkilenen, yıkılan, enkaza dönüşen güzelim, tarihi/kültürel muhteşem Antakya’mız, Hatay ilimizin her yeri yeniden İNŞA edilecektir. 

Rabbim bizlere bir daha böyle büyük afatları, imtihanları yaşatmasın, kaldıramayacağımız yükleri vermesin.

Tekrar tekrar büyük geçmiş olsun. Tüm vefat eden, inşallah şehit derecesinde nefesini veren kardeşlerimize mübarek aylar hürmetine Allah’tan Rahmet Diliyorum. 

Acılarını bizzat merkez Antakya’da Depremi iliklerine kadar yaşayan bir kardeşiniz olarak paylaşıyor, sabır diliyorum. Hep beraber birlik ve beraberlik içerisinde yeniden ötekileştirmeden memleketimizi ayağa kaldıracağız.  Hürmetle selamlıyorum.