MENÜ
Mehmet SERTEL
Mehmet SERTEL
m.sertel@hatayyildizgazetesi.com
Yazı 512 defa okundu.

FATİH’İN İSTANBUL’U FETHETTİĞİ YAŞTASIN

FATİH’İN İSTANBUL’U FETHETTİĞİ YAŞTASIN AMA…

Son günlerde siyasete, politikaya hevesli birçok genç kardeşim ile sohbet ediyorum, çok erken yaşta siyasete giriyorsunuz, biraz daha hayatta pişin diyorum.

Yaşamını “Hamdım, piştim, yandım… Elhamdülillah.” sözleri ile özetleyen Mevlâna olgunlaşmamıştım (hamdım), olgunlaştım (piştim), hak ateşiyle kavruldum (yandım), Allah'a şükür (Elhamdülillah) diyerek 3 kelime ve bir şükür ifadesi ile özetlemiş.
Siyasete heves eden genç kardeşlerime hak vermiyor değilim, çoğu ülke yönetiminde yaşanılan sıkıntıları çok güzel analiz ederek, karınca kararınca, kendince ülkeye hizmet adına güzel adımlar atma gayretinde, bir kısım makam, mevki, şan, şöhret ve siyasetten istikbal bekleyen gürühu kaale alıp bu satırlarda kıymetli zamanınızı çalmayacağım.
Gençlere sorduğumda ya abi “Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiğinde kaç yaşındaydı?” diyor, gözlemlerim buluştukları tek noktanın bu olduğu yönünde. Çoğundan aynı sözü duydum desem yeridir.

Peki kimdir Fatih Sultan Mehmet?
Fatih Sultan Mehmet; 30 Mart 1432 - 3 Mayıs 1481 tarihleri arasında yaşamış Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahıdır. İlk olarak 1444-1446 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü. 29 Mayıs 1453'te İstanbul'u fethetti. İslam peygamberi Hz. Muhammed'in "Konstantiniyye elbet fetholunacaktır. Onu fethedecek komutan ne güzel komutan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur." hadisine nâil olduğu için günümüzde Türkiye'nin ve Müslüman dünyasının her kesiminde "kahraman" olarak kabul edilmektedir. 21 yaşındayken İstanbul'u fethederek Roma İmparatorluğu'nun varisi olan 1058 yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'na son verdi ve bu olay birçok tarihçi tarafından Orta Çağ'ın sonu ve Yeni Çağ'ın başlangıcı olarak kabul edildi. İşin özü çağ kapatıp, çağ açtı.
Osmanlıcanın yanında Arapça, Farsça, İbranice, Keldanice, Slavca, İtalyanca, Yunanca ve Latince dillerini bildiği kayıt altındadır. Matematik, Geometri, Felsefe, Fizik, Hadis, Tefsir, Fıkıh, Kelâm ve Tarih alanlarında fevkalade yetişti.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, verdiği bir konferansta şunları anlatıyor,

“Fatih Sultan Mehmet gelse... Nasıl biri gelirdi?
Elinde kılıç kan damlıyor, Sırtında kürk, başında padişah şapkası…

Öyle birimi gelecek sanıyorsunuz?
Eğer öyle birinin geleceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz…
1453 yılında İstanbul’u fethetmiş olan bu kişi taa 1453 yılında 6-7 dil biliyor, İstanbul’u fethederken kullanılan topların ve sonrasında kullanılacak olanların teknik çiziminde yer alacak kadar matematik biliyor, İstanbul’u alırken gökyüzünde ayın ne durumda olabileceğini hesaplayacak matematik bilgisine sahip, İstanbul’u aldıktan sonra bugün ki Türkiye’nin en büyük Üniversitesi olarak kabul edilen İstanbul Üniversitesi kurumunu kuruyor.
Etrafından bilim insanlarını eksik etmiyor.
Bu kişi öyle bir zekaya sahip ki; Bir bilim insanından bir şey öğreniyor, sus diğerlerine bir şey söyleme diyor, diğerlerine de aynı şeyi sorarak bilim insanları arasında rekabet ortamına yol açacak kadar zeki.
Etrafındaki insanları sadakatine göre değil, liyakatine göre seçiyor.
Fatih Sultan Mehmet bu gün Karşımıza gelse... Günümüzün en önemli kişilerinden, bilim insanlarından biri olurdu, ya çok önemli bir girişimci, ya çok büyük bir şirketin Ceo’su olurdu. Ama ne olursa olsun bu günün koşullarında günün gerektirdiği şeyleri en iyi yapan bir kişi olurdu.

Evet sevgili genç kardeşim, Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın amenna.

Peki kendini ne kadar geliştirdin? Hangi konularda becerilerini, yeteneklerini geliştiriyorsun? 2022 yılının imkanları dahilinde kendine ne kattın? Topluma, halka neler vermeyi hedefliyorsun? Şapkanı önüne koy ve düşün…
Belki bir Fatih olamazsın amma, niyetin hayrolsun inşallah…

Uzun uzun yazmayayım diyorum ama yazıyorum, yine de uzatmayayım fazla, ben az yazayım siz çok okuyun…

İYİ GÜNLER ‘de buluşmak dileğiyle…