MENÜ

ŞEFİK ÇİRKİN “BOZKURT TÜRK MİLLETİNİN MİLLİ SEMBOLÜDÜR”

Yayınlanma Tarihi : 05.07.2024 19:03 Bu haber 350 defa okundu

İyi Parti Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin Bozkurt Sembolünün Kullanımının ve Korunmasının Düzenlenmesi Hakkında Kanun Teklifi verdi.

Paylaş Paylaş Paylaş
ŞEFİK ÇİRKİN “BOZKURT TÜRK MİLLETİNİN MİLLİ SEMBOLÜDÜR”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu dilekçe ile kanun teklifinde bulunan Hatay Milletvekili Şefik Çirkin Türkler için ulusal bir sembol olarak kabul edilen Bozkurt işaretinin tarihte yer alan bütün Türk Devletlerinde kullanılmakla birlikte, Türkiye’nin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk de Bozkurt’u ulusal sembol olarak ilan etmiş ve birçok yerde kullanılması için talimat verdiğinin altını önemle çizdi. 

Hatay Milletvekili Şefik Çirkin TBMM Başkanlığına verdiği Kanun Teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi; “Bozkurt; Türkiye Cumhuriyeti’nde değil, Türk’ün vücut bulduğu bütün coğrafyalarda ulusal sembol olarak kabul edilmektedir. 

Türklerin ortak sembolü Bozkurt, savaşçılığı ve savaş ruhunu, özgürlüğü, hızı, doğayı ve aklı, sahayı okuyabilme gücünü temsil etmektedir. Mitolojiye göre, Türk ulusunun başına bir iş geldiğinde, bir tehdit belirdiğinde Bozkurt’un ortaya çıktığı ve yol gösterdiği kabul edilir. Bu doğrultuda, dağları eriterek Ergenekon’dan çıkan Türklere Bozkurt’un yol gösterdiğine inanılır. 

Tarihte, Türk Devletlerinde çadırların tepesinde altından kurt başı bulunan direkler dikildiği, Bozkurt dişinin nazardan koruduğu, Bozkurt’un bereket sayıldığı, “Hilal Taktiği, Turan Taktiği, Türk Taktiği” adı verilen yarım çember ile düşmanı ortaya alıp çemberi kapatma stratejisinin kurtlardan görülerek ilk defa Türkler tarafından uygulandığı bilinmektedir. 

Türkler için ulusal bir sembol olarak kabul edilen Bozkurt işaretinin tarihte yer alan bütün Türk Devletlerinde kullanılmakla birlikte, Türkiye’nin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk de Bozkurt’u ulusal sembol olarak ilan etmiş ve birçok yerde kullanılması için talimat vermiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında Türk parası üzerinde bozkurt resimleri basılmıştır. Yine Atatürk, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde devlet armasında, posta pulunda ve Kahramanmaraş kalesine yaptırdığı bayrak tutan bozkurt heykelinde kısacası birçok yerde bozkurt sembolünü kullanmıştır. 

Bununla birlikte son dönemde Bozkurt sembolünün dünya üzerinde yaşayan tüm Türkler için anlamını idrak edememiş olan bazı ülkeler bu işaretin kullanımını farklı saiklerle yasaklama yoluna gitmişlerdir.

Bu nedenledir ki, Türkiye’nin milli maçında yaşadığı sevinci ve gururunu göstermek için Bozkurt işareti kullanan bir sporcumuz UEFA’ya şikayet edilmiş ve cezalandırılmak istenmiştir. 

Milli sembolümüzün, Türkiye’nin dışındaki bazı ülkelerde “siyasi bir hareket” olarak kabul edilmesinin önüne geçilmesi ve Bozkurt’un ülkemiz ve ülkemiz dışında da ulusal bir sembol olarak tanınması için bu kanunun kabul edilmesi önem arz etmektedir.”

Hatay Milletvekili Şefik Çirkin TBMM Başkanlığına verdiği Kanun Teklifinin gerekçelerini de aşağıdaki maddeler ile belirtti.

Madde 1- Türklerin ulusal sembolü olarak kabul edilen Bozkurt sembolünün kullanımı ve korunmasına ilişkin Kanunun amacını düzenlemektedir. 

Madde 2- Madde ile Bozkurt’un Türklerin ulusal sembolü olarak kabul edildiği düzenlenmektedir. 

Madde 3- Madde ile Bozkurt işaretinin kullanımının cezai işleme tabii tutulmayacağı belirlenmiştir.

Madde 4- Bu Kanunun ilgili maddelerinde yönetmelikte düzenleneceği belirtilen hususlar ile kanunun uygulanmasına ilişkin diğer esaslar, Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte gösterileceği belirlenmiştir. 

Madde 5- Yürürlük maddesidir.  

Madde 6- Yürütme maddesidir. 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol