MENÜ

İyi Parti Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, Hikmet Çinçin’in Taleplerini Bakana Iletti

Yayınlanma Tarihi : 07.05.2024 19:20 Bu haber 137 defa okundu

Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin tarafından kendisine iletilen Hatay’da yaşanan sorunları içeren talepleri özel bir yazı kaleme alarak Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’a iletti.

Paylaş Paylaş Paylaş
İyi Parti Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, Hikmet Çinçin’in Taleplerini Bakana Iletti

Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, tarafından Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a iletilen mektubun detaylarında şu ifadelere yer verildi; “Sayın Bakan, Bildiğiniz üzere seçim bölgem olan Hatay ilimiz 6 Şubat 2023 depreminde büyük yara alan illerin başında gelmektedir. İyi Parti Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, Hikmet Çinçin’in Taleplerini Bakana Iletti

Malumunuz üzere deprem Hatay’ın ekonomisini yerle bir etmiştir. Depremin istihdama en olumsuz yansıdığı il Hatay olmuştur. Muhtelif kuruluşlar tarafından hazırlanan verilere göre İlimizde özel sektörde çalışan sayısı yüzde 35 azalmıştır; basit bir hesaplamayla 3 kişiden biri işini kaybetmiştir. Deprem öncesi 165 binin üzerinde kayıtlı istihdam sayısı, deprem sonrası 107 binlere gerilemiştir. Hatay’da yer alan üretici işletmelerin yüzde 58’inde ağır ve orta hasar meydana gelmiştir. Yaklaşık 700 bin kişi Hatay’dan ayrılmıştır. Geri dönüşe yönelik hareketler olsa da, şehirde başta barınma ve istihdam sorunlarının hala devam etmesi bu dönüşleri yetersiz kılmıştır. 

Hatay’ımızdaki yıkılan, ağır hasar alan fabrikaların, ticaret merkezlerinin, mağazaların, küçük ve orta boy işletmelerin velhasıl bütün sektörlerde faaliyet gösteren iş yerlerinin durumu Bakanlığınız ve ilgili birimleri tarafından tek tek tespit edilmiştir. Bu nedenle her gün sayısı değişen, açılan/kapanan/faaliyetini durduran firmaların sayısına değinmiyorum. Ancak ortada olan tek gerçek alınan tedbirlere, mücbir sebep halinin rutin bir şekilde uzatılmasına rağmen Hatay’da ekonominin canlanması için uzun bir süreye ihtiyaç vardır ve sadece mücbir sebep halinin uzatılması Hatay için yeterli olmayacaktır. 

İlimiz; deprem öncesi ülkemizin ihracatına katkı sağlayan illerin başında gelmekteydi. 2022 yılında ülkemiz ihracatına yaklaşık 3.5 milyar dolarlık katkıda bulunan Hatay’da, 2023 yılı ihracatı yaklaşık 1 milyar dolar azalmıştır. Deprem felaketini yaşayan 11 ilin ihracatında toplam 2.5 milyar dolarlık bir azalma olduğu dikkate alındığında Hatay’ın ihracatındaki 1 milyar dolarlık kayıp azımsanacak bir rakam değildir.

Sayın Bakan, 

Ciddi göç veren, büyük istihdam kayıpları yaşayan ve ne yazık ki hala enkazı tamamen kaldırılmamış ilimizin umuda ihtiyacı var.  Şehrimizin ekonomisi 2023 yılında küçüldü, 2024 yılı da ilimiz için hiç kolay geçmeyecek. İlimizin esnafı, taciri, çalışanı 2025 ve devam eden yıllarda da zorluk yaşamak istemiyor. İlimizin ayağa kalkacağına dair umutlar yeşerse, Hatay’a tekrar dönüşler yaşanacak, yatırım yapmak isteyen girişimciler olacaktır. Ancak bu koşullar umudu hapsediyor.

Antakya ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hikmet Çinçin imzalı 30/4/2024 tarihli “İlçe Bazlı Teşvik Paketi Uygulanması Hakkında” yazı tarafıma iletilmiştir. İlgili yazıyı sizin de dikkatinize sunmak üzere tarafınıza iletiyorum.  

Bahse konu yazıda da talep edildiği gibi ilimizin ekonomisinin canlanmasının en önemli şartı; “İlgili Bakanlıklarca teşvik paketlerinin hazırlanarak uygulanması ve tacirlerin tek başına altından kalkamayacağı bu süreçte teşvik ve desteklerle kalıcı katkı sağlanmasıdır.”

Sayın Bakan, 

Başta ilimiz olmak üzere deprem felaketinin yaşandığı illerin zorluklarını biliyorum. Hatay’ın Milletvekiliyim; ilimin sorunlarının ve sorumluluğumun farkındalığıyla bana düşen her görevi üstlenmeye hazır olduğumu bildiriyor, ekonomisi daralan, dayanma gücü azalan ilimizin bir an evvel ayağa kaldırılabilmesi için teşvik ve desteklerin aciliyetle hayata geçirilmesinin önemini arz ediyorum. 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol