MENÜ

Antibiyotik Duyarlılık Testi Yaptırdınız Mı?

Yayınlanma Tarihi : 20.12.2022 22:21 Bu haber 235 defa okundu

Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmak için kullanılan ilaçlardır. Farklı antibiyotik türleri vardır. Her tür yalnızca belirli bakterilere karşı etkilidir. Bir antibiyotik duyarlılık testi, enfeksiyonunuzun tedavisinde hangi antibiyotiğin en etkili olduğunu bulmaya yardımcı olabilir.

Paylaş Paylaş Paylaş
Antibiyotik Duyarlılık Testi Yaptırdınız Mı?

Test ayrıca antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar için bir tedavi bulmada yararlıdır. Antibiyotik direnci, standart antibiyotikler belirli bakterilere karşı daha az etkili veya etkisiz hale geldiğinde ortaya çıkar. Antibiyotik direnci, bir kez kolayca tedavi edilebilen hastalıkları ciddi, hatta hayatı tehdit eden hastalıklara dönüştürebilir.Antibiyotik Duyarlılık Testi Yaptırdınız Mı?

Antibiyotik duyarlılık testi ne için kullanılır?

Bakteriyel bir enfeksiyon için en iyi tedaviyi bulmaya yardımcı olmak için bir antibiyotik duyarlılık testi kullanılır. Belirli mantar enfeksiyonlarında hangi tedavinin en iyi sonucu vereceğini bulmak için de kullanılabilir.

Antibiyotik direnci olduğu gösterilen veya tedavisi zor olan bir enfeksiyonunuz varsa bu teste ihtiyacınız olabilir. Standart tedavilere yanıt vermeyen bakteri veya mantar enfeksiyonunuz varsa da bu teste ihtiyacınız olabilir.

Antibiyotik duyarlılık testi nasıl yapılıyor?

Test, enfekte olan bölgeden bir numune alınarak yapılır. En yaygın test türleri aşağıda listelenmiştir.

Kan kültürü Bir sağlık uzmanı, küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki bir damardan kan örneği alacaktır. İğne takıldıktan sonra, küçük bir miktar kan bir test tüpüne veya şişeye alınacaktır.

İdrar kültürü Sağlık uzmanınızın talimatına göre, bir bardak içinde steril bir idrar örneği sağlayacaksınız.

Yara kültürü Sağlık uzmanınız, yaranızın bulunduğu yerden bir numune almak için özel bir pamuklu çubuk kullanacaktır.

Balgam kültürü Balgamı özel bir kapta öksürmeniz istenebilir veya burnunuzdan örnek almak için özel bir çubuk kullanılabilir.

Boğaz kültürü Sağlık uzmanınız boğazınızın arkasından ve bademciklerden bir örnek almak için ağzınıza özel bir pamuklu çubuk yerleştirecektir.

Antibiyotik duyarlılık testi için özel bir hazırlığa gerek yoktur.

Kan kültürü testi yaptırmanın çok az riski vardır. İğnenin takıldığı yerde hafif ağrı veya morarma olabilir, ancak çoğu semptom hızla geçer.

Boğaz kültürü yaptırma riski yoktur, ancak hafif bir rahatsızlık veya öğürmeye neden olabilir.

İdrar, balgam veya yara kültürü alma riski yoktur.

Antibiyotik duyarlılık testi sonuçları

Sonuçlar genellikle aşağıdaki yollardan biriyle açıklanır:

Duyarlı. Test edilen ilaç büyümeyi durdurdu veya enfeksiyonunuza neden olan bakteri veya mantarı öldürdü. İlaç, tedavi için iyi bir seçim olabilir.

Orta düzey. İlaç daha yüksek bir dozda işe yarayabilir.

Dirençli. İlaç büyümeyi durdurmadı veya enfeksiyona neden olan bakteri veya mantarları öldürmedi. Tedavi için iyi bir seçim olmayacaktır.

Yanlış antibiyotik kullanımı, antibiyotik direncinin artmasında büyük rol oynadı. Aşağıdakileri yaparak antibiyotikleri doğru şekilde kullandığınızdan emin olun:

Doktorunuz tarafından öngörülen tüm dozları almak

Sadece bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotik almak. Soğuk algınlığı ve grip gibi virüsler üzerinde etkili değildir.

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol