MENÜ

Yenilik Partisi “Parti Sözcüsü” Çiftçi “Toplumsal Muhalefeti Susturma Düzenlemeleri” Hakkında Açıklama Yaptı

Yayınlanma Tarihi : 26.05.2024 22:12 Bu haber 311 defa okundu

Yenilik Partisi “Parti Sözcüsü” Doç. Dr. Kemal Çiftçi’nin “Toplumsal Muhalefeti Susturma Düzenlemeleri” Hakkındaki Açıklamasında şu ifadelere yer verildi: ”AKP’nin T.B.M.M’ye sunmayı planladığı 9. Yargı Paketi’nde yer alan ve “etki ajanlığı” düzenlemesi, sunduğu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile emekli komutanların izin almaksızın açıklama yapmalarının suç sayılması ve Seferberlik Yönetmeliği'nde yer alan  "buhran", "gerginlik", "ayaklanma" veya "kalkışma" gibi ifadelerdeki muğlaklıklar tüm bu yasal düzenlemelerin amacının toplum üzerinde yargı baskısı oluşturarak daha fazla susturmak ve korkutarak sindirmek olduğuna işaret etmektedir.

Paylaş Paylaş Paylaş
Yenilik Partisi “Parti Sözcüsü” Çiftçi “Toplumsal Muhalefeti Susturma Düzenlemeleri” Hakkında Açıklama Yaptı

AKP iktidarı, 31 Mart 2024 yerel yönetimler için yapılan seçimlerden zayıflayarak çıkmıştır ve hemen ardından, toplumsal muhalefeti daha fazla baskılama ve susturma çalışmalarına başlamıştır.

AKP’nin T.B.M.M’ye sunmayı planladığı 9. Yargı Paketi’nde yer alan ve “etki ajanlığı” düzenlemesi olarak bilinen düzenlemeyle, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranların 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları öngörülmektedir. Taslak metinde yer alan “devletin güvenliği” ve “siyasal yarar”ı, siyasal İslamcı zihniyet belirleyecektir. Söz konusu yasal düzenleme ile gazeteciler, sivil toplum örgütlerinin mensupları, araştırmacılar, kolaylıkla “etki ajanı” ilan edilip tutuklanabileceklerdir.

AKP’nin T.B.M.M’ye sunduğu, Türk Silahlı Huvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'yle, emekli komutanların, makam ve görevlerine ilişkin unvanlarını kullanarak; beyanat vermeleri, yazı yazmaları ya da açıklamalarda bulunmaları durumunda üç yıla kadar hapisle cezalandırılmaları öngörülmektedir. Söz konusu yasal düzenleme ile emekli komutanların TSK’dan izin almaksızın görev yapmış oldukları alanlarla ilgili açıklama yapmalarının önüne geçilmekte, muhalif medya kanallarına açıklamalarda bulunmaları engellenmekte, soruşturma ve dava tehdidi ile sindirilmeleri amaçlanmaktadır.

Dikkatlerden kaçmaması gereken bir başka düzenleme, 2018'de Seferberlik ve Savaş Hali Kanunu’nda yapılan değişiklikle Cumhurbaşkanı’na verilen seferberlik ilanı yetkisine ilişkin yönetmeliktir. Buna göre, Cumhurbaşkanı, ''buhran'' ve ''gerginlik'' gibi muğlak ve net olmayan durumlarda genel veya kısmi seferberlik ilanına karar verebilecektir. Siyaseten toplumsal desteğini önemli ölçüde kaybetmiş ve olası seçimlerde kaybedeceği anlaşılan Sayın Cumhurbaşkanı, bir ayaklanma veya kalkışma davranışlarının ortaya çıktığından bahisle genel veya kısmi seferberlik ilan edebilecek, seçimleri erteleyebilecek ve böylelikle, esasında kendisini korumaya yönelik tedbirleri alabilecektir.

Tüm bu yasal düzenlemelerin amacı, toplum üzerinde yargı baskısı oluşturarak daha fazla susturmak ve korkutarak sindirmektir.

AKP’nin, siyasal alanı yeniden düzenleme, muhalefeti parçalama ve toplumda yargı erki eliyle korku salarak iktidarını devam ettirme çabası içerisinde olduğu açıktır ve siyasal İslamcı zihniyetin iktidarına, erken seçimlerle son verilmelidir.

Yenilik Partisi, toplumsal muhalefeti susturmaya yönelik olduğu açık olan yasa tekliflerinin yasalaşmaması için azami çabayı gösterecektir.”

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol