MENÜ

Şefik Çirkin’den Bakan Kurum’a Soru önergesi…

Yayınlanma Tarihi : 09.07.2024 19:56 Bu haber 233 defa okundu

Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin Hatay’da yapımına izin verilen hazır beton  ve çimento santralleri için ÇED Raporu alınıp alınmadığına dair Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi. 

Paylaş Paylaş Paylaş
Şefik Çirkin’den Bakan Kurum’a Soru önergesi…

Hatay Milletvekili Şefik Çirkin verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi; “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) duyuru sayfasından elde edilen 2022-2023 arasındaki iki yıllık verileri sınıflandırmayla tabloya dönüştüren rapora göre 7 Şubat 2023’ten 31 Aralık 2023 tarihine kadar depremden etkilenen 11 ilde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır,  Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) toplam 705 ÇED başvurusu yapılmıştır. Başvuruların 547’si “ÇED Gerekli Değildir” kararıyla sonuçlanmıştır.

ÇED süreci başlayan 705 projenin maden, hazır beton/çimento santrali, petrol arama, kum/çakıl ocakları, toplu konut, güneş enerjisi santrali (GES), rüzgar enerji santrali (RES), hidroelektrik santrali (HES) başlıklarıyla ilgili olan 456 proje başvurusu değerlendirmeye alınmıştır. 

            Bu kapsamda; 

  1. Hazır beton/çimento santrali için kaç proje için ÇED başvurusunda bulunulmuştur?
  2. Hatay’da kaç proje başvurusu “ÇED Gerekli Değildir” kararıyla sonuçlanmıştır?
  3. Deprem sonrası kaç Hatay’da hazır beton/çimento santrali projesine onay verilmiştir?
  4. Hatay’da onay verilen hazır beton/çimento santralleri nerelerde kurulmuştur/kurulacaktır?
  5. Hatay’da faaliyet gösterecek hazır beton/çimento santrallerinin su kaynaklarına yakınlığı nedir? 
  6. Hatay’da yapımına izin verilen hazır beton/çimento santralleri su kaynakları üzerinde kurulduysa; Deprem sonrası temiz suya ulaşımda sıkıntı yaşayan Hataylıların su kaynakları üzerinde beton santrali kurulmasına izin verilmesinin gerekçesi nedir? 
  7. İmar planında konut olarak gösterilen alanda beton santralinin yapılması İmar Kanununa aykırı değil midir? Tarım alanları ve sulak alanlar üzerinde beton fabrikaları kurulmasına neden izin verilmektedir?
  8. Gayrisıhhi müessese olarak tanımlanan beton santrallerinin üretim sırasında açığa çıkan gaz ve tozlar mevcut potansiyel yerüstü ve yeraltı su kaynaklarını kirletmeyecek midir? 
  9. Santral tozuyla kirlenen su kaynaklarının içme ve tarımsal sulama suyu olarak kullanılması tarımsal faaliyetleri olumsuz yönde etkilemeyecek midir?”
Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket :
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol