MENÜ

Başkan Savaş'tan Hatay’daki Sürece Ilişkin önemli Açıklamalar

Yayınlanma Tarihi : 01.04.2023 11:35 Bu haber 381 defa okundu

SAVAŞ: “KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BEN İSTEDİM, BAŞVURUSUNU BEN YAPTIM AMA RANTSIZ BİR DÖNÜŞÜM İSTEDİM”

Paylaş Paylaş Paylaş
Başkan Savaş'tan Hatay’daki Sürece Ilişkin önemli Açıklamalar

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş katıldığı bir televizyon programında gündeme dair gazetecilerin sorularını yanıtlarken deprem sonrası Hatay’daki sürece ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“O İNSANLARIN BİR KISMI YERİN İKİ METRE ALTINDA YATIYOR VE DIŞARIDA KALANLAR DA ANNESİ, BABASI VE ÇOCUKLARI İÇİN AĞIT YAKIYOR”

İmar affına ilişkin, önümüzdeki süreçte imar sisteminin sorgulanması gerektiğini vurgulayan Savaş, “2018 yılında çıkan afla iki yüz beş bin bina affedildi. Buralarda yıkım olmaz mı? Siz üç katlı bina için proje yapıyorsunuz. Nasıl olsa af gelecek diye iki kat daha yapıyorsunuz. Attığınız temelden kullandığınız malzemeye, demir miktarından kolon çapına her şey değişir. Böylece herhangi bir sarsıntıda bina alt katlara çok daha fazla baskı yapıyor. O nedenle depremde duvarları en çok patlayan evler alt katlardır. Çünkü yukarıdaki yük aşağıya baskı yapar. Şimdi iki yüz beş bin yapıyı affettiğiniz zaman onlara ruhsat vermiş oluyorsunuz. Ayrıca yapı kullanım izni veriyorsunuz. Kaçak yapı yapanları, yanlışları ödüllendirmiş oluyorsunuz. Burada sistemin sorgulanması gerekir. İlçe belediyeleri bu yapıları denetleyemez. Bu yapıları denetleyecek eğitimde insan gücüne sahip değiller. Yapı denetim firması ile müteahhit arasındaki para ilişkisi kesilmeli. Burada müteahhit, belediye, yapı denetim firmaları ve hükümet ile denge denetim mekanizmasını kapsayacak ve yanlış yapanı cezalandıracak bir sistem kurmak zorundayız. Bu düzenlemeler yapılmadığında insanlara iki yüz beş bin yapıyı affettim diyeceksiniz. Ama o insanların bir kısmı yerin iki metre altında yatıyor ve dışarıda kalanlar da annesi, babası ve çocukları için ağıt yakıyor” diye konuştu. 

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İSTEYEN BENİM”

“Emek-Aksaray Mahallesinde miting yaptınız mı?” sorusunu da yanıtlayan Başkan Savaş konuyla ilgili şunları söyledi: “Emek Mahallesinde ben her zaman miting yaparım ama kentsel dönüşüm konusunda ben hiç miting yapmadım. 2012 yılında Kentsel Dönüşüm Yasası çıktı. Türkiye’de ilk uygulayanlardan bir tanesi benim. Emek-Aksaray’daki riskli yapıları ben tarif ettim, bakanlıktan da izni ben istedim. Bakanlıktan izin geldi. O zaman Antakya Belediye Başkanıydım. O dönemde iktidar partisinden ayrıldım, Cumhuriyet Halk Partisine geçtim. Biz Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazandıktan sonra kentsel dönüşüm işini Antakya Belediyesine verdiler. Onayı isteyen benim, ben neden karşı çıkayım? Biz insanları hayatta sağlıklı tutmak için buradayız. Biz orada kentsel dönüşümü isterken herhangi bir depremde, yangında insanlar riskli yapılarda ölmesin diye istedik. Bunu isteyen benim. Ben neden bununla ilgili miting yapayım? Antakya Belediye Başkanı yapamadı bunu. Orada farklı arayışlar vardı. Orada iki bin insanın hakkı vardı, altı bin konut yapmaya kalktılar. Bunu yaparken de konutlar on üç kat olsun dediler. Alüvyon zeminde, sıvılaşma riski en çok olan, hayatını kaybedenlerin en çok olduğu bölgede on üç kat çıkmaya kalktılar. Yollar çok dardı, yeşil alan yetersizdi, otopark yetersizdi. Bunu yapıyorsanız insani ve sağlıklı şartlarda yapın, bu binaları daha alçak yapın. İki bin kişi hak sahibi, altı bin kişilik bina yapıyorsunuz? Neden? Çünkü rant yapıyorsunuz. Sağlıksız bir yaşam alanı oluşturuyorsunuz. Bunu ben mecliste söyledim, miting yapmadım. Ama dönemin Antakya Belediye Başkanı yapamadı. Ondan sonraki kazma vuramadı, sonunda TOKİ’ye siz yapın bunu dediler. Burada Büyükşehirin bir yetkisi yok, buradaki yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığında. Projeyi imzalayan, proje olsun ya da olmasın diyecek tek merci Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Benim yetkim olmayan bir şey için ne ben miting yaparım, ne de bunu engelleme şansım var. Dokuz yıl içinde bunu beceremeyen ve sadece rant düşünen iktidar partisinin belediye başkanları bunu yapamadı. Yapamayınca da halk ile karşı karşıya geldiler. Orada daha bir kazma vurulmuş değil.”

İSKENDERUN’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDEN YAPILAMADI?

Hatay’da kentsel dönüşüm sürecine de değinen Başkan Savaş İskenderun’da yaşananları anlattı. “Bizden hemen sonra kentsel dönüşüm için İskenderun’da altı tane mahalle belirlendi, riskli alanlar vardı. 2013 yılında orası riskli alan ilan edildi. Dönemin belediye başkanı iktidar partisi belediye başkanıydı, yapamadı. Ondan sonraki de yapamadı. Dokuz yıl sonra Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle burası kentsel dönüşümden çıkartıldı. Şimdi ben soruyorum: Burası riskli alan diye neden ilan edildi? Dokuz yılda binalar yıpranır mı, güçlenir mi? Buraya bakanlıktan alınan proje parası nerede? Burada hayatını kaybeden aileler şimdi kimi sorumlu tutacak? Dokuz yıl önce riskli alan ilan ediyorsunuz, dokuz yıl sonra riskli alandan çıkartıyorsunuz. Eğer riskli alan değilse dokuz yıl önce neden riskli alan dediniz? Eğer riskli alan ise neden riskli alandan çıkardınız?”

“MUHARREM BEY’DEN BUGÜN BÜTÜNLÜK ADINA, BİRLİK ADINA UZATILAN ELİ TUTMASINI BEKLERDİM”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce görüşmesine dair sorulan soruya şöyle yanıt verdi: Her siyasi partinin kendince beklentileri vardır, dünya görüşü vardır. Saygı duymak gerekir. Ama Türkiye her partiden çok daha büyük. Ona göre hareket etmek lazım. Bir Türkiye var. Türkiye’de çok şeyi kaybedersek hepimiz bütünümüzle ülkemizi kaybederiz. Şu anda dayanışma günü, teferruatta boğulma değil. Esasa gitme günü. Esasa gitmek için ben Muharrem Bey’den bugün bütünlük adına, birlik adına tutulan eli, uzatılan eli tutmasını beklerdim. 

Paylaş Paylaş Paylaş
Etiket : lütfü savaş hatay hatay büyükşehir belediyesi hbb
YORUMLARI GÖR
ÜYE YORUMLARI
Yorum yapabilmek için

Giriş Yap ya da Kayıt Ol